7 Temmuz 2019 Pazar

HTTP METHODS

GET: Bu metod sunucudan veri almak için kullanılır.  GET kullanan istekler yalnızca veri almalı ve veriler üzerinde başka bir etkisi olmamalıdır.

GET metodu ile sorgu metinleri URL içinde gönderilebilir. Bunun en önemli faydası kullanıcıların bookmark edebilmeleri ve aynı sorguyu içeren istekleri daha sonra gönderebilmelerini sağlaması ve tarayıcıda önceki sorguların “geri” tuşu ile veya tarayıcı geçmişinden çağrılarak aynı sayfalara ulaşabilmeleridir.

POST: Bu metod ile sunucuya veri yazdırabilirsiniz. HTML formlarını kullanarak, örneğin müşteri bilgileri, dosya yükleme vb. gibi verileri sunucuya göndermek için kullanılır.

PUT: Bu metod ile servis sağlayıcı üzerindeki bir kaynağı güncelleyebilirsiniz. Hangi kaynağı güncelleyecekseniz o kaynağın id’sini göndermek zorunludur.

HEAD: GET metoduyla benzer işleve sahiptir ancak geri dönen yanıtta mesaj gövdesi bulunmaz (yani başlıklar ve içerikleri GET metoduyla aynıdır). Bu nedenle GET mesajı gönderilmeden önce bir kaynağın var olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.

DELETE: Bu metod ile sunucudaki herhangi bir veriyi silebilirsiniz.

CONNECT: Bir proxy sunucu üzerinden başka bir sunucuya bağlanmak ve proxy sunucuyu bir tünel gibi kullanmak için kullanılır.

OPTIONS: Çağrılan adres (kaynak) ile ilgili desteklenen method'lar alınır.

TRACE: Sucuya yapılan isteği aynen geri almak için yapılır. Sunucuyu test etme ve inceleme amacıyla yapılır. Bu yöntemle sunucu ile istemci arasında bir vekil sunucu varsa bu sunucunun ve yaptığı değişikliklerin tespiti mümkün olabilir.

PATCH: Bu metod bir kaynağa istediğiniz küçük çaplı değişimi yapmanızı sağlar.

SEARCH: Bir dizinin altındaki kaynakları sorgulamak için kullanılır.